Tool: Ruimtelijkeplannen.nl

Tool: Ruimtelijkeplannen.nl

Er zijn veel verschillende soorten ruimtelijke plannen. Denk bijvoorbeeld aan bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels voor de gemeente of provincie. De plannen die de gemeente maakt voor de ruimtelijke ordening van een gebied zijn openbaar en kunnen ingezien worden op de website Ruimtelijkeplannen.nl.

Wat zijn bestemmingsplannen?

Wanneer er een stuk braakliggende grond is binnen een gemeente of een oud vervallen pand ergens staat dan geeft een bestemmingsplan meer duidelijkheid over de toekomst van de grond of het pand. Diverse ondernemers kunnen bijvoorbeeld aangeven dat zij de grond willen inrichten als bedrijvenpark, boeren kunnen bijvoorbeeld aangeven dat zij de grond willen gebruiken als akker en de gemeente wil het oude pand bijvoorbeeld laten renoveren tot een woonruimte.

In het bestemmingsplan kun je vinden welke keuze de gemeente, in overleg met vele partijen, heeft gemaakt met betrekking tot de toekomst van bijvoorbeeld een stuk grond of een oud pand. Een bestemmingsplan is digitaal in te zien via Ruimtelijkeplannen.nl.

Een bestemmingsplan is een plan dat officieel vastgesteld en uitgewerkt is. Toch kan het voorkomen dat de toekomst van een stuk grond of een oud pand iets afwijkt van het plan. Het is in een zeer beperkte mate mogelijk om af te wijken van het plan. De ruimtelijke relevante voorwaarden voor de afwijking moeten dan uitgebreid gerapporteerd worden.

Ruimtelijkeplannen.nl: een overzicht van de bestemmingsplannen

De website Ruimtelijkeplannen.nl biedt een overzicht van allerlei bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels. Op de website kun je eenvoudig diverse plannen opzoeken en bekijken.

Op de website van Ruimtelijkeplannen.nl kun je via een zoekoptie eenvoudig de plannen in jouw gemeente bekijken. Echter, bij interesse kun je ook plannen van andere gemeenten en provincies in Nederland bekijken. Wanneer je een plan hebt gevonden dat jij graag wilt bekijken dan kun je deze aanklikken. Vervolgens krijg je toegang tot de openbare documenten die behoren tot het plan. In deze documenten kun je meer informatie vinden over het bestemmingsplan of de structuurvisie die jij hebt gekozen.