Voordelen van een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw

Voordelen van een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw

Wanneer je een bedrijf wilt starten of verhuizen dan kun je interesse krijgen in een bedrijfsverzamelgebouw. Een bedrijfsverzamelgebouw is een gebouw waarin meerdere bedrijven gevestigd zitten. Elke vleugel of verdieping van het gebouw is dan toegewijd aan een ander bedrijf. In een bedrijfsverzamelgebouw zitten vaak de kantoren van verschillende bedrijven. Het komt niet vaak voor dat een bedrijfsverzamelgebouw meerdere werkplaatsen of andere typen werkruimtes aanbiedt.

Voor wie is een bedrijfsverzamelgebouw geschikt?

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten dus kantoren van verschillende bedrijven gevestigd. Maar voor welke bedrijven is een bedrijfsverzamelgebouw interessant? Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat vooral kleine bedrijven en nieuwe bedrijven gevestigd zitten in dergelijke panden. Zulke bedrijven hebben vaak maximaal vijf werknemers in dienst.

Dat er voornamelijk kleine en startende bedrijven gevestigd zitten in een bedrijfsverzamelgebouw betekent niet dat grotere bedrijven niet welkom zijn in dergelijke panden. Het betekent dat dergelijke panden wellicht meer voordelen met zich meebrengen voor bedrijven met maximaal vijf werknemers.

Wat maakt een bedrijfsverzamelgebouw aantrekkelijk?

Het lijkt er dus op dat een bedrijfsverzamelgebouw met name aantrekkelijk is voor kleine en startende ondernemers. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Wat voor voordelen brengt het huren van een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw met zich mee?

Passende kosten

Als klein bedrijf of startend bedrijf heb je wellicht weinig kantoorruimte nodig. Immers, met vijf werknemers heb je wellicht vijf kantoren, een vergaderruimte en een kantine nodig om je werknemers tevreden te stellen. Veel bedrijfspanden zijn veel groter. Als kleine of startende ondernemer betaal je daarom vaak veel geld aan ruimte die je niet benut wanneer je een eigen bedrijfspand huurt. Door je te vestigen in een bedrijfsverzamelgebouw betaal je niet voor het hele pand, maar enkel voor de ruimte die jouw bedrijf inneemt. Hierdoor zullen de kosten meer passend zijn en zul je ook als klein bedrijf meer geld overhouden. Daarnaast kunnen ook kosten voor bijvoorbeeld een kopieermachine gedeeld worden met andere bedrijven in het pand, waardoor ook deze kosten verminderd worden.

Netwerken terwijl je werkt

In een bedrijfsverzamelgebouw zitten vaak allerlei verschillende kleine en startende bedrijven gevestigd. Deze bedrijven zijn vaak even ambitieus als jij. Via gemeenschappelijke en gedeelde ruimten kun je in contact komen met medewerkers van de andere bedrijven die gevestigd zijn in het bedrijfsverzamelgebouw. Je kunt eenvoudig een ingang vinden om een band te creëren. Op deze manier ben je eigenlijk voor je bedrijf al aan het netwerken terwijl je aan het werk bent! Daarnaast helpt een gezellige, gemoedelijke en gedreven werksfeer in een bedrijfsverzamelgebouw vaak om jouw werknemers gemotiveerd te houden.

Flexibele contracten

Wanneer je een bedrijfspand gaat huren dan zitten hier vaak allerlei regels aan verbonden. Eén van deze regels heeft te maken met de contractduur en het opzegtermijn. Meestal zit je als bedrijf voor een bepaald aantal jaar gebonden aan het bedrijfspand dat je huurt. De contractduur van een aantal kantoren binnen een bedrijfsverzamelgebouw is vaak flexibel. Hierdoor kun je de gehuurde ruimte aanpassen aan jouw wensen. Groeit jouw bedrijf ineens flink? Dan kun je vaak gemakkelijk extra ruimtes huren binnen het bedrijfsverzamelgebouw zodat elke nieuwe medewerker een eigen kantoor tot zijn beschikking krijgt.

Past een bedrijfsverzamelgebouw bij mijn bedrijf?

Wellicht overweeg je om een kantoor te huren binnen een bedrijfsverzamelgebouw, maar twijfel je of deze investering het meest passend is voor de werknemers van jouw bedrijf. Bij het uitzoeken van een bedrijfsverzamelgebouw is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Kijk bijvoorbeeld of:

  • De andere huurders in het pand passen bij jouw bedrijf. Immers, je zult de gemeenschappelijke ruimtes delen met hen en wellicht een band met hen willen opbouwen om je netwerk uit te breiden.
  • De faciliteiten van het gebouw passen bij hetgeen dat jij nodig hebt. Het kan heel aantrekkelijk zijn om een kantoor te kiezen in een bedrijfsverzamelgebouw waarin een pooltafel staat of waar je fietsen kan lenen. Echter, voor al deze service betaal je wel. En heb je het echt nodig om je bedrijf te laten groeien? Dergelijke overwegingen zijn belangrijk bij het uitkiezen van een bedrijfsverzamelgebouw.
  • De inrichting mogelijkheden biedt. Het ene gebouw is flexibeler op het gebied van inrichting dan het andere gebouw. Kijk daarom goed wat de mogelijkheden zijn die het bedrijfsverzamelgebouw biedt en of jij de inrichting naar jouw wens kan aanpassen.
  • De opzegtermijn passend is voor jouw bedrijf. Omdat het huren van een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw kosten met zich meebrengt is het belangrijk om als bedrijf te bepalen of het opzegtermijn van een huurcontract bij jouw bedrijf past.