Energielabels voor bedrijfspanden, hoe zit dat precies?

Sinds 2015 moeten bedrijfspanden zijn voorzien van een energielabel bij de oplevering, verhuur of verkoop van het pand. Per 1 januari 2023 is minimaal een energielabel C verplicht voor kantoren. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven. Als eigenaar van een bedrijfspand is het dus belangrijk om aan deze regels te voldoen. In dit artikel leggen we de regels omtrent energielabels voor bedrijfspanden haarfijn uit.

Sinds 2015 moeten bedrijfspanden zijn voorzien van een energielabel bij de oplevering, verhuur of verkoop van het pand. Per 1 januari 2023 is minimaal een energielabel C verplicht voor kantoren. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven. Als eigenaar van een bedrijfspand is het dus belangrijk om aan deze regels te voldoen. In dit artikel leggen we de regels omtrent energielabels voor bedrijfspanden haarfijn uit.

Waarom is voor een bedrijfspand een energielabel verplicht? 

Voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2 of meer is een energielabel verplicht. Dit omdat de overheid eigenaren van bedrijfsruimtes wil stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Ga je een bedrijfspand verhuren of verkopen, dan moet je ervoor zorgen dat het pand voorafgaand aan de ingangsdatum van de huurovereenkomst of de verkoopdatum een geldig energielabel heeft. Aan het label kan de huurder of koper zien hoe energiezuinig het pand op dat moment is en in de toekomst kan zijn. 

Utiliteitsgebouwen 

Bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2 of meer, worden gezien als utiliteitsgebouwen. Dit geldt voor panden met de volgende functies: 

  • Onderwijsinstellingen. 
  • Cafés, restaurants. 
  • Kinderdagverblijven. 
  • Vergadercentra. 
  • Gezondheidszorg zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen. 
  • Logies, zoals hotels en pensions. 
  • Sportgelegenheden zoals sporthallen, stadions, zwembaden. 
  • Winkelpanden. 
  • Showrooms van garages. 
  • Kantoren. 

Daarbij geldt voor kantoren nog een extra maatregel waar we later in dit artikel op terugkomen. 

Hoelang is een energielabel geldig? 

Vanaf de datum waarop een energielabel voor een bedrijfspand wordt afgegeven, is het label 10 jaar geldig. Verhuur of verkoop je het pand binnen die 10 jaar? Dan hoef je dus geen nieuw energielabel aan te vragen. Een energielabel kan alleen worden afgegeven door een vakbekwame EPA-u adviseur die voor een gecertificeerd bedrijf werkt. 

Gebouwen met een industriefunctie 

Gebouwen en gebouwdelen met enkel een industriefunctie zijn niet verplicht een energielabel te hebben bij het opleveren, verkopen of verhuren ervan. Is in zo’n gebouw een kantoor van 50 m of groter aanwezig? Dan geldt de energielabelverplichting alleen voor dat gedeelte van het gebouw. 

Energiezuinige kantoren vanaf 2023

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden (groter dan 100m²) in Nederland een energielabel hebben van minimaal klasse C. Deze verplichte regelgeving geldt voor panden waarin alleen kantoren te vinden zijn. Als kantoren een nevenwerkplek vormen binnen een pand, doordat een pand bijvoorbeeld voor 50% uit andere werkruimtes bestaat, dan is energielabel C niet verplicht.

Maar hoe weet jij nu of jouw kantoor voldoet aan de eisen voor een energielabel van klasse C of zuiniger? En wat als jouw kantoor niet aan deze eisen voldoet? Veel ondernemers en eigenaren van kantoorpanden hebben vragen rondom de nieuwe regelgeving die vanaf 1 januari 2023 in gaat. Wanneer je vragen hebt is het belangrijk om advies te vragen aan een expert op het gebied van kantoren. Een bedrijfsmakelaar kan jou alle informatie geven en adviseren hoe jij het energielabel van jouw kantoorpand kan verbeteren.

Investering terugverdienen

Naast de manieren om het energielabel van een pand te verbeteren moet je natuurlijk ook kijken naar de kosten die deze plannen met zich meebrengen. Het verbeteren van een energielabel van een kantoor is voordelig voor de huurder van het pand. Dit komt omdat de maandelijkse energiekosten dalen doordat het pand energiezuiniger wordt als het energielabel wordt verbeterd. Omdat de energielasten dalen kan de verhuurder van het pand de huur verhogen. Op deze manier wordt de investering terugverdiend.

Wat kan ik doen om mijn energielabel te verbeteren?

De eisen voor het verkrijgen van energielabel C zijn streng. Daarom is het belangrijk dat jij vaststelt wat het huidige energielabel is van jouw kantoorpand. Als het pand energielabel A, B of C heeft, voldoet het aan alle eisen en richtlijnen. Je hoeft dan geen verdere actie te ondernemen. Heeft jouw kantoorpand energielabel D of lager? Dan dien je energiebesparende maatregelen te treffen.  Vervolgens kun je de maatregelen uitstippelen die jij kunt ondernemen om het energielabel te verbeteren of om het kantoorpand te transformeren in een ander object waardoor je de regeling van 1 januari 2023 kan omzeilen.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Het investeren in maatregelen die jouw kantoorpand energiezuinig maken brengt uiteraard kosten met zich mee. Om deze kosten te beperken en pandeigenaren te steunen heeft de overheid momenteel verschillende subsidies opgesteld. Een bedrijfsmakelaar kan jou helpen om te onderzoeken voor welke subsidies jij in aanmerking komt.

Vastgoed, uw succes

Op zoek naar een actieve en deskundige bedrijfsmakelaar in de regio Twente? Van Egmond Bedrijfsmakelaars gaat graag voor jou aan de slag. Vernieuwend, gedreven en transparant. Of het nu gaat om klein- of grootschalig commercieel vastgoed. Laat ons jouw regisseur van de transactie zijn. Omdat wij niet alleen die perfecte match regelen, maar je vooral ook ontzorgen op ieder vlak.