Wat is het verschil tussen een kantoorpand huren en een winkelruimte huren?
Huurders van een winkelruimte hebben meer huurbescherming dan huurders van een kantoorruimte. De reden hiervoor is dat winkeliers een klantenkring moeten kunnen opbouwen en hun investeringen moeten kunnen terugverdienen. Zij zijn hierbij afhankelijk van de locatie van het pand. Daarom hebben zij meer belang bij de zekerheid van een huurovereenkomst.
Mag je afwijken van de huurbescherming voor huurders van winkelruimtes?
Omdat huurders van 7:290-bedrijfsruimtes, waaronder dus winkelruimtes vallen, meer huurbescherming hebben, mag in een huurovereenkomst doorgaans niet worden afgeweken van de regels die in de wet staan voor het huren van deze ruimtes (artikelen 7:290 tot 7:310 BW). Deze regels zijn ‘semi-dwingend’. Dat betekent dat de afspraken niet nadeliger mogen uitvallen voor de huurder, dan dat in de wet omschreven staat. Tenzij een rechter daar toestemming voor geeft. Dus zelfs niet als de huurder akkoord is. Dit om te voorkomen dat de huurder onder druk van de verhuurder akkoord gaat met de voor hem nadelige afwijkingen. Er mag wel van de regels worden afgeweken, als ze voor de huurder juist voordeliger uitvallen.
Huurovereenkomst winkelruimte
Een standaard huurovereenkomst duurt bij een winkelruimte minstens vijf jaar. Als de overeenkomst niet tussentijds wordt opgezegd, wordt deze automatisch met vijf jaar verlengd. Als de huur na tien jaar niet is opgezegd, geldt de overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Tussentijdse beëindiging
Dat de verhuurder de huur van een 7:290-bedrijfsruimte tussentijds wil opzeggen, betekent niet dat de huurovereenkomst automatisch beëindigt. Want een tussentijdse beëindiging is alleen mogelijk als beide partijen daarmee akkoord gaan. Stemt de huurder er niet binnen zes weken mee in? Dan moet de verhuurder via de rechter ervoor zorgen dat de huurovereenkomst wordt beëindigd.
Opzeggronden voor de verhuurder van een winkelpand
De verhuurder moet bij een 7:290-bedrijfsruimte aantonen dat hij goede redenen heeft voor het beëindigen van de huurovereenkomst. Dit heten ook wel opzeggronden. De huurder hoeft dat niet. De opzeggronden die de verhuurder kan gebruiken, zijn ook nog eens beperkt.
Dit zijn de opzeggronden voor de verhuurder bij de eerste huurperiode van vijf jaar:
- De bedrijfsvoering van de huurder is niet geweest zoals een goed huurder betaamt.
- De verhuurder of zijn directe familie, heeft de bedrijfsruimte dringend nodig.
Tegen het einde van de tweede termijn van vijf jaren komen daar deze opzeggronden bij:
- De huurder gaat niet akkoord met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst.
- De verhuurder wil een geldend bestemmingsplan op het pand verwezenlijken.
Wat valt onder een winkelruimte?
Een ruimte waarin je producten verkoopt is overduidelijk een winkelruimte. Maar het is niet altijd even duidelijk wanneer je van een winkel spreekt. Volgens de wet gelden een aantal criteria waaraan een 7:290-bedrijfsruimte moet voldoen.
We spreken van een winkelruimte bij een:
- Kleinhandelsbedrijf;
- Restaurant of café;
- Afhaal- of besteldienst;
- Ambachtsbedrijf.
Let wel: mits de ruimte toegankelijk is voor publiek en voor levering van zaken of diensten.
Zo voert een pedicure een ambacht uit, waardoor ook haar werkruimte als winkelruimte wordt gezien. Verkoopt een cateraar ter plaatse zijn aanbod? Dan spreken we van een winkelruimte. Bezorgt de cateraar enkel de maaltijden? Dan noemen we zijn bedrijfsruimte een kantoorruimte.
Waar moet je op letten bij het zoeken van een winkelpand?
Wil je een winkelruimte huren? Dan is het belangrijk om tijdens je zoektocht op een aantal factoren te letten.
Locatie
De belangrijkste factor is de locatie van het pand. Wil je midden in het centrum een winkelpand huren? Dan bevind je je op een locatie dat veel publiek trekt. Maar je hebt dan doorgaans ook te maken met hogere huurprijzen.
Bereikbaarheid
Ook de bereikbaarheid is erg belangrijk. Zo kun je vanwege een lagere huurprijs kiezen voor een winkelpand in een woonwijk. Dat is prima als deze goed bereikbaar is met de fiets, auto en/of het openbaar vervoer.
Het formaat van het pand
Kies je voor een pand dat precies groot genoeg is voor jouw huidige aanbod? Of ga je liever voor een wat groter pand, waarin je jouw winkel door de jaren heen kunt laten groeien? Ook dit is een belangrijke overweging om te maken.
Winkelpand huren? Schakel onze hulp in!
Er komt dus best wat kijken bij het huren van een winkelpand. Daarom is het verstandig om de hulp in te schakelen van een ervaren bedrijfsmakelaar wanneer je een winkelruimte wilt huren. Van Egmond Bedrijfsmakelaars helpt je graag bij het vinden van een geschikt winkelpand en adviseert je over de te maken keuzes. Neem contact met ons op voor meer informatie.